Αλήθειες και μύθοι για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Αλήθειες και μύθοι για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να κάνεις και να μην κάνεις για την υγεία του μωρού και της δικής σου.

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας που χαρακτηρίζεται από πολλές εκπλήξεις αλλά και πολλά άγχη. Η εγκυμοσύνη είναι η ιδανική στιγμή στη ζωή του ζευγαριού για να βελτιώσουν τις συνήθειες τους και την ποιότητα της ζωής τους. Να μην ξεχνάμε πως η ζωή των γονιών θα γίνει πρότυπο και για τη νέα ζωή που θα γεννηθεί.

Η αλήθεια είναι πως πολλές από τις συνήθειες της μαμάς στην εγκυμοσύνη θα επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής της ίδιας, του συντρόφου της αλλά και την υγεία του παιδιού της. Στην εποχή της μαζικής πληροφόρησης και του ίντερνετ, οι έγκυες έρχονται σε επαφή με πολλές συμβουλές που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση όσον αφορά το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει στην εγκυμοσύνη. Αυτό το άρθρο βασίζεται σε οδηγίες που έχει δημοσίευσε το Αμερικάνικο Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων τον Απρίλιο του 2018 με σκοπό να ξεδιαλύνει λίγο το τοπίο και να μπορούν οι οικογένειες να πληροφορούνται από την επιστήμη και όχι από αναξιόπιστες πηγές.

Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία

• Συστήνεται όλες οι έγκυες να καταναλώνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος, σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης D στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

• Αυτά τα συμπληρώματα διατροφής δεν συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες στην περίοδο της εγκυμοσύνης, ωστόσο με εξαίρεση το φυλλικό οξύ, τα υπόλοιπα συμπληρώματα δεν κρίνονται απαραίτητα σε φυσιολογικές εγκυμοσύνες και ειδικά αν η γυναίκα ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή οπότε και λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. 

Διατροφή και πρόσληψη βάρους

• Όλες οι έγκυες θα πρέπει να ενημερώνονται για μια ισορροπημένη διατροφή την οποία θα υιοθετήσουν για την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και για την υπόλοιπη ζωή τους. 

• Συνήθως οι γυναίκες με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος αναμένεται να προσλάβουν περισσότερα κιλά από τις γυναίκες με χαμηλό ΔΜΣ. Ο μέσος όρος είναι τα 12 κιλά.

Αλκοόλ

• Λόγω έλλειψης δεδομένων σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, συστήνεται να αποφεύγεται. Αν και τα δεδομένα που υπάρχουν δεν σχετίζουν την κατανάλωση ελάχιστης ποσότητας με ανεπιθύμητες ενέργειες στο έμβρυο.

Τεχνητά γλυκαντικά / ζάχαρη

• Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες σε μικρή ποσότητα επιτρέπονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Η κατανάλωσή τους θα πρέπει να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο για λόγους υγείας της μητέρας.

Καφεΐνη

• Η χαμηλή ή μέτρια πρόσληψη καφεΐνης στην περίοδο της εγκυμοσύνης δεν φαίνεται να επηρεάζει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και δεν απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη.

• Οι έγκυες θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης στα 300mg περίπου την ημέρα (μια δόση καφέ είναι περίπου 150mg, ένα φλυτζάνι μαύρου τσαγιού είναι περίπου 50mg). Οι ακριβείς δοσολογίες εξαρτώνται από το συγκεκριμένο ρόφημα που καταναλώνει η γυναίκα. Έτσι μια γενική οδηγία είναι να καταναλώνουν έναν καφέ ή ντεκαφεϊνέ.

Ψάρια

• Η κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη είναι απαραίτητη. Συστήνονται μία με δύο μερίδες την εβδομάδα. Χρειάζεται προσοχή καθώς το ψάρι δεν θα πρέπει να είναι ωμό (πχ. σούσι), να μην έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα (έχει βρεθεί πως τα μεγάλα ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος που προέρχονται από τον ατλαντικό ωκεανό φαίνεται να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο).

• Για τις γυναίκες που δεν καταναλώνουν ψάρια μπορεί να συσταθεί να παίρνουν συμπλήρωμα ωμέγα-3λιπαρών οξέων για την καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.

Άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται

• Οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν ωμό ή μη καλά μαγειρεμένο κρέας.

• Τα λαχανικά και τα φρούτα θα πρέπει να πλένονται σχολαστικά, ώστε να μην παραμένουν φυτοφάρμακα ή μικρόβια.

• Να αποφεύγονται μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κάπνισμα, Νικοτίνη και Ηλεκτρονικό τσιγάρο

• Το κάπνισμα συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού τσιγάρου απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη. Ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το ένα τσιγάρο. Επομένως συστήνεται όλες οι έγκυες να προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα ή τουλάχιστον να το περιορίζουν στο ελάχιστο.

• Η νικοτίνη σε επιθέματα ή τσίχλες επιτρέπεται ως μέσο μίας στρατηγικής για τη διακοπή του καπνίσματος.

Άσκηση και ανάπαυση στο κρεβάτι

• Όλες οι έγκυες θα πρέπει να ενθαρρύνονται για άσκηση στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

• Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν πλεονεκτήματα από τη σύσταση για ανάπαυση στο κρεβάτι, ούτε ακόμα και για πολλές παθολογίες της κύησης.

Αποφυγή τραυματισμού

• Κάθε φορά που μία έγκυος μπαίνει στο αυτοκίνητο είτε σαν οδηγός, είτε σαν επιβάτης θα πρέπει να φοράει τη ζώνη κανονικά. Το κάτω μέρος της ζώνης τοποθετείται κάτω από την κοιλιά και το πάνω μέρος κανονικά περασμένο από τον ώμο και πάνω από την κοιλιά. Οι αερόσακοι δεν θα πρέπει να απενεργοποιούνται. 

Στοματική Υγιεινή

• Όλες οι οδοντιατρικές εργασίες και η περιποίηση της στοματικής υγιεινής συνεχίζονται κανονικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης, με ακόμα περισσότερη προσοχή, καθώς οι ορμόνες της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να επηρεάσουν την υγεία των δοντιών.

Πισίνες και τζακούζι

• Η χρήση της πισίνας και το κολύμπι δεν θα έπρεπε να περιορίζονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

• Αν και τα δεδομένα δεν είναι ικανοποιητικά αρκετά, η χρήση τζακούζι θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την κύηση.

Εντομοαπωθητικά

• Η χρήση των οικιακών εντομοαπωθητικών δεν αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη. Αντιθέτως συστήνεται σε περιοχές και εποχές που υπάρχουν πολλά έντομα αλλά και σε περιόδους έξαρσης ασθενειών που μεταδίδονται με έντομα.

Βαφές μαλλιών και νυχιών

• Αν και τα δεδομένα είναι περιορισμένα, η απορρόφηση των χημικών που περιέχονται στα προϊόντα βαφής μαλλιών και περιποίησης των νυχιών είναι περιορισμένη. Επομένως, δεν αντενδείκνυνται το βάψιμο των μαλλιών ή οι τεχνικές περιποίησης των νυχιών.

Ταξίδια

• Τα αεροπορικά ταξίδια είναι ασφαλή κατά την κύηση.

• Οι έγκυες θα πρέπει να ενημερώνονται για τις ασθένειες και τα μέτρα προφύλαξης που μπορεί να χρειάζεται να πάρουν για τις χώρες που θα ταξιδέψουν.

• Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία κύησης που θα πρέπει να περιοριστούν τα αεροπορικά ταξίδια. Η κάθε έγκυος θα πρέπει να ζυγίσει την αναγκαιότητα του ταξιδιού και την πιθανότητα να συμβεί κάποια επιπλοκή της εγκυμοσύνης κατά την παραμονή της σε ξένη χώρα. Ενώ είναι ατομική της ευθύνη να μεριμνήσει για την πιθανότητα να χρειαστεί κάποια ιατρική φροντίδα στο εξωτερικό, στην περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα υγείας.

Σεξουαλικές επαφές

• Εκτός από τις περιπτώσεις αιμορραγίας ή προδρομικού πλακούντα μετά τις 20 εβδομάδες κύησης, δεν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος περιορισμού των σεξουαλικών επαφών σε οποιαδήποτε ηλικία κύησης.

Θέση ύπνου

• Αν και οι έγκυες συστήνεται προς το τέλος της εγκυμοσύνης να κοιμούνται στο πλάι για την αποφυγή του συνδρόμου της κάτω κοίλης φλέβας, δεν υπάρχουν δεδομένα ως προς την ηλικία κύησης που θα πρέπει να σταματήσουν να κοιμούνται ανάσκελα.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της έχουν ατομική ευθύνη, ώστε να φροντίσουν να ενημερώνονται από έγκυρες και επιστημονικές πηγές. Επιπλέον δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε εγκυμοσύνη είναι ξεχωριστή, ενώ οι ανάγκες και οι επιλογές της κάθε οικογένειας είναι εξαιρετικά προσωπικές. Οτιδήποτε σας προβληματίζει ρωτήστε το γιατρό ή τη μαία σας. Καμία ερώτηση δεν είναι ασήμαντη όταν πρόκειται για την υγεία.